18. 06. 2018.

MERHUM HADŽI MUHAMED ef. HADŽIAHMETOVIĆ


Glasnik islamske zajednice 1952


Iz redova naše ilmije nestalo je još jednog vrijednog službenika Islamske vjerske zajednice; umro je naglom smrću 10-Х1-1951 godine Hadži Muhamed ef. Hadžiahmetović, dugogodišnji džematski imam u Rogatici.
Merhum H.M. Hadžiahmetović potječe iz čestite porodice. Rodio se 23 aprila 1885 godine od oca Osmana i majke Pašije u Rogatici. Početne nauke završava u rodnom mjestu. Godine 1901 kao re­dovan učenik pohađa Atmejdan medresu i sluša predavanja pred muderisom H. Hafiz Šaćir ef. Pandžom u Sarajevu. Za­tim prelazi u Darul-muallimin i uspješno ga završava 15 jula 1909 godine. Prvim dekretom Ulema medžlisa u Sarajevu imenovan je mualimom mektebi-ibtidaije u Hrenovici (srez rogatički), a godine 1911 premještan je u istom svojstvu u Rogaticu, gdje služi kao mualim, imam, zatim stalni vjeroučitelj građanske i osnovnih škola, te kao džematski imam do kraja svog života.
Merhum H.M. Hadžiahmetović je početkom 1935 god. išaio u sveta mjesta Meku i Medinu zajedno sa skupinom hadžija iz istočne Bosne, da obave Hadž. S njim su tada krenuli: H. Muhamed ef. Škaljić, H. Abdulah Nalbantić i H. Hasan Karahmet - svi iz Rogatice, H. Halid Hadžić iz Goražda, H. Halim Hatibović iz Foče, te H. Munib Redžović, braća H. Halilbeg i H. Hamzabeg Batotići iz Čajniča.
Merhum H. Muhamed Hadžiahmetović u životu je bio skroman, vrijedan i radin vjerski službenik, u društvu mlađih i starijih rado primljen, pun životnog iskustva i korisnih savjeta na putu vjersko-moralnog i kultumo-prosvjetnog napretka svojih džematlija. I nakon oslobođenja naše zemlje, i ako već u starim danima, on je svakom prilikom bio primjerom svojih džematlija u svemu što je dobro i korisno, a što je služilo općem dobru našeg naroda i domovine. Bio je revan član Udruženja ilmije NR BiH, učestvujući u izvršavanju zada­taka koji su stajali pred Udruženjem kao kolektivom, pa je prošle godine na skupštini izabran u glavni odbor Udruženja ilmije.
Koliko je rahmetlija bio cijenjen u narodu svoga kraja, najbolji je dokaz njegova dženaza i impozantni ispraćaj do vječne kuće, u kojem su uzeli učešća pored muslimana i pripadnici drugih vjeroispovijesti. Na 11-Х1-1951 godine ukopan je u haremu Husejnbegove džamije u Rogatici.
Rahmetullahii alejhi rahmeten vasiah!

Fevz

Nema komentara:

Objavi komentar