17. 07. 2019.

SVEČANOST U BATOVU (Otvor džamije 1988)



SVEČANOST U BATOVU (Otvor džamije 1988)
Preporod 1988

U subotu, hladnog i kišovitog dana, 17. 9. 1988. godine svečano je otvorena nova džamija u Batovu kod Rogati­ce. Radi se o manjoj, seoskoj džamiji podignutoj na mjestu još manje, stare džamije iz turskog vakta. Nisu se mješ­tani Batova i drugih okolnih sela mogli dogovoriti da džamiju podignu u bilo kojem od sela koja pripadaju džamiji, da bi osim džume i bajrama klanjali u njoj još ponešto. Odlučili su se, ipak, da je grade na istom mjestu gdje je bi­la i stara, daleko od bilo čije kuće, na sred prostranog polja. Po onom rezo­nu: Ako ne može u našem selu, neće vala ni u vašem. Mnoge naše džamije će, izgleda, poželjet džematiija.
Bilo kako bilo, dužnost nam je da opišemo samu svečanost tim prije što se u ovim krajevima rijetko grade nove džamije. Svečanost se, kao i svugdje, sastojala u predstavljanju uglednih gostiju I zvanica, učenju Kur'ana, do­ve... Na svečanoj tribini pored džamje bili su: Bilal ef. Hasanović, vjerskoprosvjetni referent Starješinstva, Omer ef. Kadrić, vjerskoprosvjetni referent OIZ-e Rogatica, Ešref ef. Alibegović, predsjednik istog odbora, Jusuf Hadžihasanović, predsjednik Građevinskog odbora, Milorad Dajević, paroh, pred­stavnici društveno-političkih organiza­cija SO-e Rogatica, neki imami i dr. Na­kon ašereta, uobičajenih pozdravnih ri­ječi i izvještaja Građevinskog odbora, okupljenim džematlijama sa ovog pod­ručja i iz drugih mjesta BIH, obratio se Bilal ef. Hasanović i, između ostalog, rekao: »Džamije su, po riječima Božijeg Poslanika, Alahu najdraža mjesta. Zato smo dužni, gradeći džamije, da izgrađujemo i sebe, svoj iman i svoj moral,... da nam džamije budu redovno stjecište, izvor ljubavi, ibadeta i oda­nosti Alahu dž.š. Posebno smo dužni da posvetimo brigu i pažnju odgoju i vaspitanju naše mlade generacije,koja je dobrim dijelom zapala u vjerski džehalet. Zato nam je na raspolaganju, hvala Bogu, kvalifikovan imamsko-mualimski kadar, knjige, štampa, sloboda vjerskog potvrđivanja i dr. Nastojmo za to da svoje srce oplemenimo islam­skim vrijednostima da bi bili dobri mu’mini i čestiti ljudi«.
Nakon ovoga skup je pozdravio i paroh Milorad Dajević i Islamskoj za­jednici zaželio sve najbolje u njenom radu te da ova džamija služi svojoj svrsi, da se u njoj spominje Bog i kuje sloga, ljubav i bratstvo. Nakon ašereta proučena je dova, a onda, uz tekbire, džamiju je prvi otvorio Jusuf Hadžihasanović koji je najviše bdio nad izgrad­njom džamije.
Okupilo se na ovoj svečanosti, uz prilično jaku i upornu kišu, podosta svijeta, više nego što se i očekivalo, da čuju riječi Kur’ana, vaz, da uputi dovu AIlahu dž.š. za svoje bolje sutra. Mi im to, sa svoje strane, od srca želimo.

A. MEHMEDOVIĆ

Nema komentara:

Objavi komentar