16. 07. 2019.

Termocentrala u Mesićima


 autor: Mirsad Durmišević


Upravna zgrada Termocentrale u Mesićima
Eksploatacija uglja u rudniku mrkog uglja  u Kukavicama kod Rogatice počela je u 1919.godini. Usljed velike konkurencije na tržištu dolazilo je do zastoja u prodaji i do kolebanja u samoj proizvodnji uglja pa su ostajale i neprodate zalihe. Dolazi se na ideju da se u blizini  željezničke stanice u Mesićima izgradi termocentrala, koja će za proizvodnju električne energije koristiti ugalj iskopan iz Kukavica. Izgrađena je zgrada za smještaj dvije parne lokomobile i druge instrumente 1928 godine. Do centrale je, od zidanog kamena izgrađena upravna zgrada, koja i danas postoji, ali kao stambeni objekat. Upravnik centrale bio je Franjo Fabić koji je stanovao u upravnoj zgradi.
Ostaci temelja žičare izgrađene 1928 -1932. god.
Kako je najveći problem rudnika predstavljala otprema uglja do željezničke stanice Mesići, jer se prevoz isključivo obavljao sa konjskom ili volovskom zapregom, vlasnik rudnika ing. Hans Karlon je od 1928 do 1930. godine izgradio žičaru sa visećim korpama (u narodu poznata kao „Drotban“) da bi se centrala što  lakše i jeftinije snadbjevala ugljem. Žičarom se od Kukavica, preko Kulete, rijeke Prače, u dužini od 3 kilometra transportovao ugalj do termocentrale u Mesićima. Pored te trase izgrađen je dalekovod za potrebe rudnika. Tako su pune korpe uglja odlazile iz Kukavica prema Mesićima, a u suprotnom pravcu kilovati. Termocentrala je strujom snadbjevala postrojenja u rudniku Kukavice, žičaru i Mesiće. Bilo je i viška struje pa je od 1934. godine davala rasvjetu i gradu Rogatici, a nešto kasnije i Goraždu i Foči. 
U električnoj centrali i separaciji uglja u Mesićima bilo je zaposleno oko 100 radnika. Tokom 1942. godine centralom su upravljale ustaše i Nijemci jer je služila za njihove potrebe. Partizani su u noći sredinom 1942. godine minirale termocentralu. Centrala više nikad nije obnovljena. Ni transport uglja putem žičare više nije imao svrhu, pa je i ona ugašena. Danas se samo vide temelji, ali je upravna zgrada još u dobrom stanju. Ovim rušenjem termocentrale nije samo šira okolina ostala bez električne energije, već je prestao sa radom i pogon građevinskih blokova koji je koristio brda ugljene šljake ostale od sagorjevanja uglja iz termocentrale. Ovaj pogon je radio poslije rata sve dok se nije iscrpilo brdo šljake.


Mesići oko 1985. godine


Rudnik Kukavice

Nema komentara:

Objavi komentar