29. 07. 2019.

Teferič „Narodne Uzdanice“ u Rogatici.






ISLAMSKI SVIJET 1932, BR. 4
Rogatica, 12 septembra.

U nedjelju na 11. ov. mj. održan je na posjedu g Ragiba Čapljića ,,Tvičjaku“ veliki teferič „Narodne Uzdanice", na kojemu je bio vrlo velik broj građana iz Rogatice i susjednih mjesta, te seljaka iz okolice. Pri­ređene su konjske i pješačke trke, te na­tjecanja u viteškim igrama. Na teferiču, ko­ji je uspio u svakom pogledu, je svirala tamburaška glazba ovdašnjeg Zanatlijskog Udruženja. Iz Sarajeva posjetio je ovaj teferić predsjednik ovog društva g. Edhem. ef. Mulabdić. sa još nekoliko društvenih funkcionera.

S. L



ISLAMSKI SVIJET 1934
Teferič Narodne Uzdanice u Rogatici.

U nedjelju 26. pr. mj. priredio je mjesni odbor Narodne Uzdanice u Rogatici uobičajeni ljetni teferič na »Tičijaku« posjedu Ragiba Čapljića predsjednika Mjesnog odbora Narodne uzdani­ce. Može se reći da se na ovom teferiču okupilo svo građanstvo Rogatice a bilo je dosta svijeta iz bliže i dalje okolice. Na teferiću je svirao tamburaški zbor muslimanskog zanatlijskog udruženja u Rogatici i naročiti pjevač s harmonikama iz Sarajeva. Priređene su trke i druga narodna zabava. Gradski načelnik Galib ef. Čapljić srdačno je dočekao, kao domaćin, goste iz Sarajeva. Kad je u sumrak udarila kiša, gosti su prešli u hotel, gdje se u svim prostorijama nastavilo veselje i zabava. Zabava je potrajala sve do ponoći, kad su ispraćeni gosti iz Sarajeva.




NOVI BEHAR 1932-1933
Teferič „Narodne Uzdanice“ u Rogatici.

- Na 11. o. mj. „Narodna Uzdanica“ je priredila veliki te­ferič u Rogatici na dobru g. Ragiba Čapljića. I ako je taj teferič dva puta odgađan, seljaci iz najudaljenijih sela ovoga kotara su došli i po treći put da dokažu svoje velike simpatije za ovo pravo islamsko društvo
- Blizu dvije hiljade posjetnika iz Rogatice i sela došlo je već rano na Tvičijak, a kad su došli odbornici Glav­nog odbora iz Sarajeva masa je svijeta izišla pred njih da ih pozdravi. Na teferiču su bila obična narod­na zabavljanja i ozbiljni razgovori prvih ljudi iz gra­da i sela s predstavnicima „Narodne Uzđanice“ iz Sa­rajeva. Teferič je protekao u najboljem redu.




NOVI BEHAR 1934-1935
Teferič „Narodne Uzdanice“ u Rogatici.

— U nedjelju 26. augusta priredio je Mjesni odbor „Narod­ne Uzdanice“ u Rogatici uobičajeni ljetni teferič na „Tvičijaku“, posjedu Ragiba Čapljića, predsjednika Mjesnog odbora „Narodne Uzdanice“ u Rogatici. Može se redi da se na ovom teferiču okupilo svo građanstvo Roga­tice a bilo je dosta svijeta iz bliže i dalje okolice. Na teferiču je svirao tamburaški zbor muslimanskog zanatlijskog udruženja u Rogatici i naročiti pjevač s harmonikama iz Sarajeva. Priređene su trke i druga na­rodna zabava. Gradski načelnik Galib ef. Čapljić srdačno je dočekao, kao domaćin, goste iz Sarajeva. Kad je u sumrak udarila kiša, gosti su prešli u hotel, gdje se u svim prostorijama nastavilo veselje i zabava. Zabava je potrajala sve do ponoći, kad su ispraćeni gosti iz Sarajeva.


NOVI BEHAR 1935-1936

Teferič „Narodne Uzdanice“ u Rogatici je i ove godine (11. augusta) održanja Tvičijaku, imanju g. Ragiba Čapljića. Teferič je posjetila masa svijeta iz rogatičkog i okolnih srezova, a naročito je primjećen velik broj seljaka u narodnoj nošnji. Na teferiču su bile i narodne pješačke trke. Uspjeh teferiča je vrlo dobar.




NOVI BEHAT 1937-1938, BR. 5-6
Teferič Narodne Uzdanice u Rogatici. 
U ne­djelju 8 augusta 1937 godine priredio je Mjesni odbor „Narodne Uzdanice“ svoj uobičajeni godišnji teferič na imanju g. Ragibage Čapljića. Teferič je uspio iz­nad svakog očekivanja, kako u moralnom tako i u materijalnom pogledu. Materijalnom uspjehu teferiča mnogo je doprinijela svijesna muslimanska omladina iz Goražda, koja je i ovaj put, kao i uvijek dosada u većem broju došla i posjetila ovu priredbu. Dobro polučeni uspjeh teferiča dao je povoda odboru da zakaže i drugi teferič u nedjelju 5 septembra 1937 go­dine, čiji će čist prihod biti namijenjen kao prilog za gradnju doma „Narodne Uzdanice“ u Sarajevu.
  

 
Rogatički teferič 1925.g.


Teferič na Ptičijaku 30-tih godina prošlog stoljeća


Tokom ljeta, a posebno na Aliđun - Ilindan, na Tvičijaku su svake godine održavani teferiči. Tu su nastupali tamburaški orkestri, trubači, svirači na zurlama uz pratnju bubnja. Priređivana su i sportska nadmetanja u bacanju kamena s ramena, pješačkim i konjskim trkama i trke dječaka u vrećama. Bilo je još nekih takmičenja: hrvanje, skok udalj i nekih drugih rjeđih. Pobjednici u tim takmičenjima dobivali su prigodne nagrade, ali su time sticali ugled i o njima bi se poslije dugo pričalo.
Na teferičima se moglo kupiti jagnjetine sa ražnja, gurabija i šarenih “arnautskih šećerki” pa do boze i limunade. Tu se prodavale i razne đinđuve, jeftini mirišljavi sapuni i mnoge druge stvari, ogledalca, brijaći pribor itd. Prodavali su ih “Mate”, kako ih je narod zvao, većinom Ličani, koji su svoju robu nosili u jednoj kutiji obješenoj o vrat. Imali su debeo štap koji su podmetali kada bi stajali.
 
Tamburaški orkestar Zanatlijskog udruženja iz 1935. god.


Konjske trke u Rogatici

Nema komentara:

Objavi komentar