19. 07. 2019.

OD NAJRANIJEG DJETINJSTVA BITI U ISLAMU




OD NAJRANIJEG DJETINJSTVA BITI U ISLAMU
U poznajemo vas s novim drugom
PREPOROD 1987



Kemal Vatreš je rođen 1982. godine u selu Ribiocu dese­tak kilometara udaljenom od Žepe — Rogatica. Majka mu je umrla čim ga je rodila i ne vidjevši ga. Zajedno sa njom um­rla je i Kemalova sestra bliznakinja. On je ostao sa ocem i nekoliko braće koji su se o njemu tako malom teško mogli brinuti.
Odmah po rođenju uzeli su ga sebi amidža mu Ejub i amidžinica Dika koji nisu imali svoje djece. Od tada, oni ga odgajaju pravim islamskim odgojem. Amidža ga je pretpla­tio na »Preporod« kada mu je bilo šest mjeseci i vjerovatno je bio jedan od najmlađih redovnih pretplatnika ovog lista, iako još ne zna čitati, Kemal svakog petka čeka ljude kada se kućama vraćaju iz džamije u Žepi i pita ih ima li »Preporo­da«. Kada dobije »Preporod« Kemal sav sretan trči kući.
Kada mu je bila godina dana poslao je prilog za Medresu u iznosu 5.000 dinara. Kemal je naučio sureta do »Elem tere kejfe«, etehijjatu, salavate i sve nijete i sada uči abdeske dove. Uz ramazan je gotovo svako veče dolazio na teravih namaz i obavezno na­zivao selam.
Kemal ode kod oca i braće, izigra se sa braćom i sam se vrati kući svoga amidže Ejuba. Amidžu Ejuba zove adžom', a amidžincu Diku majkom. Ako ga upitate za njegovu majku, on će vam reći da je ona umrla i obavezno dodati »ala rahmetile«. Često dođe do groblja digne ručice i majci uči Fatihu.
Kemal je primjer svoj djeci koja pripadaju Islamu i svima nama veliki ibret.

A, Halilović

Nema komentara:

Objavi komentar