11. 06. 2018.

SVEČANO OTVORENJE DŽAMIJE U RAKITNICI KOD ROGATICE 1962


Glasnik Islamske zajednice 1962


Dana 23. septembra o. g. džematlije sela Rakitnice, kod Rogatice, doživjeli su rijetku radost kakvu ima sreću da doživi samo jedna gene­racija u svojih sto ili nekoliko stotina godina. Tog dana oni su prosla­vili veliku vjersku pobjedu kroz koju su manifestovali svoje vjersko ubjeđenje i dokazali koliko im je stalo da u ovom brdovitom i zabačenom selu održe svoj način islamskog života. Taj dan biće zabilježen u istoriji sela Rakitnice, jer su u njemu otvorili novosagrađenu i divno dekorisanu džamiju, koja će im služiti kao centar vjerskog života njihova sela.
Još od ranog prijepodneva masa svijeta, iz bližih i udaljenih sela i gradova, u automobilima, na konjima i pješke, slijevali se ka pitomim rakitničkim brežuljcima, da bi svojim učestvovanjem u velikoj rakitničkoj proslavi uveličala radost džematlija sela Rakitnice. Velika šarolikost u godinama starosti učesnika u proslavi impresivno je djelovala, jer je njen sastav govorio o tome da u ovdašnjem vjerskom životu učestvujui mlađi i stariji.
Oduševljenje slavljenika bilo je još veće kada se na proslavi pojavio delegat Reis-ul-uleme u društvu šejh hafiz Džafer El-Fakiha donedavnog upravnika Haremi-šerifa iz Medine, jedne od najvećih vjerskih ličnosti Medine, grada u kome leže ostaci čistog tijela Muhameda a. s. U pratnji ovog značajnog gosta bio je hadži hafiz Mustafa ef. Sahačić i Amir ef. Kemura.
Odmah po prispjeću službenih delegata otpočela je zvanična sveča­nost proslave koju je otvorio predsjednik građevinskog odbora Ćamil Pašić koji je u kratkom osvrtu zahvalio džematlijama Rakitnice i osta­lima koji pomogoše da se ovaj islamski objakat podigne, a zatim predao ključ džamije izaslaniku Reis-ul-uleme Hadži Abdurahman ef. Hukiću.
Uzimajući riječ, izaslanik Reis-ul-uleme istakao je ulogu džamije u današnjim uglovima razvoja vjerskog života, da je izgradnja džamije znak, da džematlije ovoga kraja žele da žive islamskim životom, te da je stečeno bratstvo jugoslovenskih naroda najveća garancija za bolju budućnost naših naroda.
Izaslanik je svečanom skupu predstavio uvaženu ličnost gosta iz Medine i naglasio čast koja je ukazana rakitničkom džematu. a zatim je zamolio gosta, na izričitu želju Reis-ul-uleme, da hafiz Džafer otvori džamiju.
Dovu otvorenja džamije proučio je uvaženi alim Hadži Muhamed ef. Škaljić poslije koje je gost iz Medine, uz horski tekbir, otvorio dža­miju i time je predao na upotrebu džematlijama.
Poslije klanjanja podne namaza u džamiji je proučen mevludi-šerif kojim je rukovodio Ibrahim ef. Pajić, glavni imam i imam novo-otvorene džamije Sinan ef. Pašić. Na kraju svečanog dijela, u džamiji, Hadži hafiz Mustafa ef. Sahačić uputio je prisutnima nekoliko vrijednih i zapaženih islamskih savjeta.
Poslije obavljenog svečanog dijela proslave džematlije su, u svojim kućama, goste ručkom pogostili. Bilo je kuća u kojoj je toga dana ručalo i po stotinu gostiju, kao što je sltučaj kod Dervage Pašića.
I, na koncu, vrijedno je spomenuti, da je prije oko stotinu godina raniju džamiju u Rakitnici podigao Šemsibeg Tanković, a na njenim temeljima sada su novu podigle džematlije Rakitnice. Svojim prilozima u novcu i materijalu, naročito su se istakla sela, pored Rakitnice, Zakomo, Borovsko, Vjetrenik, Kozadre, Kremer, kao i pravoslavno selo Bijele Vode.
Iz dubine srca želimo da rakitničkom džematu i okolini novosagra­đene džamije bude jak duhovni centar koji će duševno osvježavati brđane ovoga kraja i napajati ih islamskom naukom.

Nema komentara:

Objavi komentar