23. 06. 2018.

Merhum Osman ef. Daidžić


ISLAMSKI SVIJET-1934, BR. 95


Rogatica, 2. jula. Ovdje je 30. juna pre­minuo i tog dana je sahranjen ugledni i pošto­vani domoljub Osman ef. Daidžić, učitelj. Merhum je podlegao zarazi pjegavog tifusa, koji se je u gradu i okolini prije nekoliko mjeseci po­javio, te izgleda, da je merhum Osman efendija bio njegova posljednja žrtva.
Merhum je rođen 1880. godine a učiteljskuje školu svršio u Sarajevu, te je 1900. Godine postavljen učiteljem na Kiseljaku. Radi svog domoljubnog rada - bio je uvijek čestit čov­jek i dobar nacionalista koji nikad nije mije­njao ni prodavao svoje uvjerenje - bio je od vlasti često premještan u najzabitnije krajeve, i ako je i onda, u vrijeme Austrije, a i poslije prevrata, njegova sprema i inteligencija bila je potrebita na mnogim drugim važnijim mjesti­ma. Učiteljevao je u Kiseljaku, u Višegradu,Derventi, Prijedoru, Zenici, Foči, Goraždu, Varcar Vakufu, Kupresu, Donjem Vakufu i konač­no u Rogatici gdje ga je zatekla i pokosila nenadna smrt, kad je još bio u punoj muževnoj snazi i pedagoškoj djelatnosti. U svim mjesti­ma, gdje je službovao bio je poštovan i cijenjen i uvijek iza sebe ostavljao najljepšu uspomenu.
Merhum je zdušno radio i u svakom po­kretu, koji je islamskoj zajednici nosio koristi,pa njegovim gubitkom osjetiti će se praznina I u našem javnom životu. Merhum Osman efen­dija ostavio je iza sebe ucviljenu suprugu i če­tvero sitne djece, koje je, hvala Bogu, uspio za života zbranuti. Gaferellahu ruhahu!
H. M. š.





Nema komentara:

Objavi komentar