06. 06. 2018.

ŽEPA JE POTRESENA DOBROTVORSTVOM UMIRUĆE DJEVOJKE



 Glasnik Islamske zajednice 1969

Omer ef. Hodžić, imam iz Žepe, ispričao nam je u svom dopisu tužnu zgodu, koju našim čitaocima prenosimo:
U cvjetu ljepote, upravo kad je za svoje ruho satkala krasan ćilim, Muša Kulovac se naglo i teško razboli. Prebacili su je u Fočansku bolnicu, ali joj tamo ne mogoše naći lijeka. Predosjećajući svoju smrt,djevojka zamoli roditelje i braću da je vrate kući u Žepu, što ovi učine i sami u beznadežnosti. Susretljivošću bolnice vraćali su je bolnič­kim kolima da bi bolesnica lakše podnijela put. U putu bolesnica je mislila na svoje ruho i na svoj krasni ćilim. Kako je bila uvjerena da joj se primakao vaktisahatt, zamoli oca da njen ćilim, to prekrasno djelo njenih vrijednih ru­ku, taj dokumenat njenog estetskog osjećanja u koji je utkala svoje nade i svoje djevojačke snove, prostre u suđenom domu - u mjesnoj džamiji u Žepi, da bi na njem pobožne glave padale Svevišnjem Allahu na sedždu!
Bolesnica nije stigla živa do Žepe. Stigavši do Borika, 19. februara 1969. godine ispustila je plemenitu dušu u 21. godini života.
Roditelji su izvršili njen vasijjet.
Završavajući svoj dopis imam-efendija se obraća našim čitaocima s molbom da plemenitoj merhumi prouče Fatihu i upute svoje molbe Allahu da joj podari dženetsko naselje!

Nema komentara:

Objavi komentar