12. 02. 2018.

Prvi rogatički hadžija

Obradio: Mirsad Durmišević

Prvi hadžija koji se spominje na prostoru Bosne je hadži Mehmed koji je bio zapovjednik tvrđave Hodidjed  između 1455. – 1463. To je do sada prvi trag koji ukazuje na jedno lice koje je obavilo hodočašće na prostoru Bosne.
Kako je Sarajevo bilo središte Bosne gdje se islam najranije i najsnažnije ukorijenio tako su i tragovi o hodočasnicima ne samo najraniji nego i najbrojniji.
Hodočašće nije bilo ograničeno samo na Sarajevo i njegovu užu okolicu. Takvu praksu nalazimo i u drugim mjestima Bosne, ali u znatno manjem broju. Početkom 16. stoljeća hodočasnike nalazimo i u Rogatici, doduše samo jedno lice, i to hadži Jusuf, sin Karagoza. Moglo bi se reći da se broj hodočasnika vremenom povećavao. U Rogatici je nešto kasnije dokumentirano 5 hodočasnika. Međutim porast grada ni u Rogatici ne prati porast broja hadžija. Premda je primjetan neznatan porast do kraja 16. Stoljeća ipak je to nesrazmjerno povećanju grada, što se može okarakterizirati kao stanovita stagnacija. Jer se s povećanjem broja domova očekuje i više hadžija u odnosu na dokumentiranih sedam slučajeva.

Izvor:
Hodočašće od prvih hodočasničkih tragova do kraja osmanske uprave
Aladin Husić

Nema komentara:

Objavi komentar