25. 08. 2019.

UREĐENJE TURBETA I GROBLJA U SELU KRAMER KOD ROGATICE



Preporod 1972, br. 49

U istočnoj Bosni, nudomak Rogatice, nalazi se selo Kromer koje posjeduje turbe i groblje koje je bilo zapušteno i neuređeno. Ovo selo ima 80 domaćinstava muslimana. Oni su svojim zalaganjem i dobrovoljnim prilozima omogućili da se turbe obnovi i da se oko groblja napravi ograda, te da se dotjera u najbolji red.
Glavni pokretač za ovu akciju je Sinan Kapu. Groblje je veliko oko deset hiljada kv. metara. Ovo groblje održava kao i turbe 80 godišnji Alaga Kapo. Ovo je za ugled svim muslimanima ovog kraja, pa je poželjno da se i drugi o Alagu ugledaju.Mi se kako Alagi tako i Sinanu Kapi najljepše zahvaljujemo i da ih Bog dž. š. za ovo dobru djelu nagradi.

Selim Kapo

1 komentar:

  1. Bilo bi lijepo, a i korisno zbog narednih generacija da bude zabilježeno, ako već nije izgubljena nit, da se navede o tome ko je sahranjen u turbetu, da li se zna koje je starosti ili iz kojeg perioda datira, odnosno podaci o rahmetliji i eventualne što je moguće vjerodostojnije priče ili predanja koja se s tim u vezi vežu. Takođe, iz istih razloga i isto bi bilo korisno pokušati i u vezi npr.mezara i nišana koji se nalyze neposredno uz put na Glasincu sa desne strane na potezu Rogatica - Sarajevo, a što je ograđeno improvizovanom drvenom baskija ogradom...

    OdgovoriIzbriši