06. 08. 2019.

Poslovi naših gradskih otaca 1912


NOVI MUSAVAT 1912
Rogatica, 9./9. 1912.
Sa ovo nekoliko redaka želim iznijeti na javnost poslove naših gradskih otaca, gdje se radi i počinje sve s repa, a ne s glave.
Nabavili su nekakve lampe, nalik na one velike sarajevske električne lampe, pa su ih onako isto na visoke direke nasadili. Ali na žalost trefile se nekakve na svoj način, pa po 1 dan gore a po 2—3 mjeseca odmaraju se. Eto su i sada cijeloga ramazana pauzirale. Ovakovih beskorisnih lampi nabavili su 4 komada, koje su kako čaršija govori stajale preko 1500 K, a ne vrijede ništa, jer ako žele, da im gore, mo­raju dobaviti majstora da ih popravlja. Kad ovaj dogje gore po nekoliko dana, a onda opet dogje uobičajena pauza.
Drugo. Eto sada kurisali kanalizaciju, ali i to je samo dobro za lager, a što se tiče grada, to samo može neznatni dio svesti kanal. Ova kanalizacija svakako stoji mnogo (vele da je zauzeo onaj poduzetnik za 31.000 K), a mi nemamo čestita puta u cijelom gradu, oso­bito kad kiša padne.
Kako se vidi iz ovoga uregjuju ono, što bi trebalo najposlije, a neuregjuju puteva, nego ih ćak i kvare: Eno ispod Ljuna i u Husejinbegovoj i Carevoj mahali navukli su čak pred dvije godine nekoliko hrpa kamena s izgovorom da će taj popravljati, pa su isti štipali baš na ona prelazna mjesta, a nekima su kao Hasibagi Kaziću i ono malo kaldrme ispred vrata po­vadili, neka im se lakše zaglibiti. Gdje se god zagje svuda ti je sada do koljena blato. Tako je Rogatica uregjena.

,,Habib“

Nema komentara:

Objavi komentar