03. 08. 2019.

Izrok u pogledu otvorenja gruntovnice za kotar Rogatica.


Izrok u pogledu otvorenja gruntovnice za kotar Rogatica.
Sarajevski list 1901, br. 150
Zemljišno-knjižni ured. Gruntovnica, koju je uspostavila austrougarska vlast. Zgrada i sve zemljišne knjige i mape, uništeni su tokom Drugog svjetskog rata. Zahvaljujući kopijama, koje su se nalazile u Sarajevu, relativno brzo je uspostavljen Katastarski ured. Zgrada Gruntovnice je poslije drugog rata služila kao Dom kulture. A sada galeriji Centra za kulturu i sport „Radenko Mišević“ u Rogatici.

Zemaljska vlada za Bosnu i Hercego­vinu daje ovijem na opće znanje, da će se dogotovljeni u smislu gruntovničkog za­kona od 13. septembra 1884. sastavljeni gruntovnički ulošci u kotaru Rogatica sa 1. oktobra 1901. voditi kao gruntovnica i to:
Za sve katastralne općine kotara Rogatica:Brda, Dub, Glasinac, Godomilje, Košutica, Kuti, Megjegje, Mrkalje, Osječani, Podžeplje, Prača donja. Prača gornja, Rogatica, Sočice, Sokolovići, Žepa, Živaljevići.
Ušljed toga će se, počevši od rečenoga dana, steći, prenijeti, ograničiti i ukinuti stvarna prava na nekretnine, koje su prijedmet gruntovničkog upisa, samo na temelju upisa obav­ljenog u smislu II. dijela gruntovničnog za­kona od 13. septembra 1884.
Ujedno se ovijem na temelju § 60. grun­tovničkog zakona od 13. septembra 1884. naregjuje postupak na ispravak, te se po tomepozivaju:
1. Svi oni, koji misle, da su njihova otprij e stečena prava sadržajem uložaka ma kako povrijegjena, da najkašnje u roku od tri mje­seca, t. j. od 1. oktobra 1901. do 31. de­cembra 1901. predadu svoje prigovore, sastav­ljene kao molbe ili daneu zapisnik koddotičnog kotarskog ureda kao gruntovnićkeoblasti.
2. Isto tako svi oni pregjašnji vlasnici,koji mogu dokazati, da na temelju osnutka obavljene uknjižbe vlasništva nevaljaju, da u smislu §§ 118.— 129. gruntovničkog zakona svoje tužbe na brisanje u roku od jedne go­dine, t. j. od 1. oktobra 1901. do 31. sep­tembra 1902. podnesu kod dotičnog kotarskog ureda kao gruntovničke oblasti.
Promašivši u nazočnom izroku odregjenerokove, izgubiće se pravo protiv onih osoba,koje su već stekle prava u dobroj vjeri na temelju u gruntovnici unešenih neprijepornih upisa.
Najzad se svakome obznanjuje, da nema niti povrate u prvašnje stanje radi proma­šenog izročnog roka, niti produženja roka za pojedine stranke
Svi zapisnici, otpravci, podnesci i pri­lozi, u koliko služe samo provedenju postupka na ispravak, — izuzevši rasprave pridržane parničnom postupku — oprošteni su sa svijem od biljegovine i pristojaba.

Sarajevo,28. juna 1901.
Mjesto poglavice zemaljske vlade,
gragjanski doglavnik: u z.Benko s. r.


Oglas u prijedmetu sastavljanja gruntovnih uložaka u području kotara rogatičkog.
Sarajevski list 1900, br. 52

Povjerenik za sastavljanje gruntovnih uložaka ovim obzuanjuje, da će izvide za sastavljanje gruntovnih uložaka započeti u smislu § 34. i si. gruntovnog zakona u općini Rogatica dne 10. aprila, u kat. općini Košutica, Sokolovići, Giasinac, Prača donja i So-čice dne 12. aprila, u kat. općini Godomilje, Živaljevići i Podžeplje dne 14. aprila, u kat. općini Brda i Medjedja dne 20. aprila tekuće godine.
Ušljed toga poziva se svaki, kome je stalo do uregjenja njegovih posjedovnih odnošaja, da se kod povjerenika za sastavljanje gruntovnih uložaka prijavi i kod istog navede sve okolnosti, koje su kadre njegova prava obezbijediti.

Rogatica,9. aprila 1900.
Povjerenik za sastavljanje gruntovnih uložaka u kotaru rogatičkom.

Nema komentara:

Objavi komentar