01. 02. 2015.

Rogatica - stare kuće


Kuće u Rogatici u turskom periodu su uglavnom pravljene od ćerpića, pokrivene šindrom, a tek poneka ćeremidom. Kao i u većini bosanskih kasaba, i u Rogatici su kuće bile prizemne, a malobrojne su imale i gornji boj. Gotovo sve su imale više odaja, od kojih se najveće nazivala kuća, imala je ognjište i u njoj se obično spremala hrana. Sobe su bile inače snabdjevene oskudnim namještajem među kojim se po pravilu nalazila sećija, zemljana furuna i mangala. Prostorije su osvjetljavane lučem, a smo u ponekim kućama i lampama na gas.  Poslije okupacije 1878.godine počela je gradnja lijepih i većih kuća od kojih se posebno isticala kuća muderisa Nurudin-efendije Hafizovića i narodnog poslanika u Bosanskom saboru Suljage Vaizovića.




„Dvori“(vila) Suljage Vajzovića na Topliku - u pozadini minaret Careve džamije
Suljaga Vajzović je poznati i uticajni veleposjednik, trgovac i poduzetnik koji je imao veliko bogatstvo na području Rogatice i na Sjemeću. Bio je i narodni poslanik u Bosanskom Saboru 1900.g.

Kuća Sijerčića (zgrada stare banke)
Nekada je bila jedna od najljepših zgrada u Rogatici. Kuću je sagradio u 19. vijeku Omerbeg Sijerčić. Omerbeg je bio veoma bogat čovjek. Imao je dućan u čaršiji i veliko imanje “Luznicu” (kod Kolovrata).Nakon završetka Drugog svjetskog rata Omerbegov sin jedinac, Ismetbeg prodaje kuću Narodnoj banci. Banka je poslije prešla u vlasništvo Komunalnog preduzeća "Standard" Rogatica. Radi se o objektu jedinstvenom po svojoj arhitekturi, koga bi trebalo spasiti od propadanja, jer je u kritično malom broju onoga što podsjeća na Rogaticu nekad.

Kuća muderiza hadži Nurudina ef. Hafizovića, građena je početkom 20 vijeka . Nekad prva "pod plan“ urađena i najljepša zgrada u Rogatici.


Kuća Ahmedbega Sokolovića u Gračanici (1936.g.) 


Milana Spaića, izgrađena 1929.g. 



Kuća Galiba Karahmeta u Podhridu

Kula-(ljetnikovac)  Ragiba Čapljića  ispod Plješevice (Kolovrat)


Selo Okruglo - kuća Narodnog heroja Ragiba Džinde

Nema komentara:

Objavi komentar