22. 04. 2018.

Neotkriveno ubitstvo

Presuda u jednom sporu od prije 105 godina. Optuženi su bili trojica Čoba (poslije prvog svjetskog rata Čobović). 
Objavljeno u ”sarajevskom Listu”.
OKRUŽNI SUD U SARAJEVU, oktobar 1913. godine
obradio: Velija Palo

Neotkriveno ubitstvo 

Jučer je dovršena glavna rasprava protiv Alekse, Milovana i Boška Čobe iz Rusanovića, kotar Rogatica, koji su optuženi bili, da su kamenjem izubijali Jovu Hršuma iz istog sela i tako ga ozlijedili da je umro.
Bilo je to dne 27. jula o.g. kad je Jovo Hršum pošao ranim jutrom da potraži svoga konja koji je na pašnjaku prenoćio. Kad je putem došao do svoje njive posijane kukuruzima opazi u njivi tuđe ovce pa pošto je upoznao, da su iz kuće Čoba, poćerao ih do njihove kuće, te se i u njihovu kuću svratio i kazao njima da im je ovce iz svojih kukuruza išćerao.
U njihovoj kući zadržao se neko vrijeme, bila je baš nedjelja, te onda putem ode svojoj kući. Što mu se dogodilo putem nije se moglo ustanoviti, ali kad je stigao kući bio je vas krvav ozleđen po glavi i obim rukama, a kroz kratko vrijeme onesvijestio se i za sat dva umro.
Kad je došao svojoj kući, kazao je svojoj rodbini i to Vasiliju, Maksimu i Stani Hršum, da su ga ubili Aleksa, Milovan i Boško Čobo a i svojim komšijama Risti, Boji i Joki Šarović, koji su se na glas da je izubijan, bili sakupili, rekao je da su ga ubili Čobe ali potankosti nije mogao ispričati jer je doskora izgubio svijest i umro. Kako se poslije ustanovilo pukla mu je lobanja, te se raskinula krvna žila i ušljed krvarenja je umro. Tom slučaju nije bilo svjedoka samo su nekoji svjedoci vidili kako iz gaja kojim je pokojni Jovo Hršum pošao kući, bježe Milovan i Aleksa Čobo, dočim Boška Čobu niko nije vidio premda je Jovo Hršum pred smrt i na njega kazivao.
Na glavnu raspravu, kojoj je predsjedavao sudski savjetnik Davidczak, dovedeni su Čobe iz istražnog zatvora, te su kao i ranije porekli da su oni krivi smrti Jove Hršuma. Branili su se da sa pokojnim Jovom Hršumom zbog ovaca nisu imali nikakovu svađu, što im je potvrdio i svjedok Danilo Kušić, koji je bio baš u ono vrijeme u kući Čobe kad je stigao Jovo Hršum, te su tvrdili, da se oni nakon odlaska ubijenog nisu makli iz kuće samo da je Boško Čobo otišao govedima.
To su im potvrdili i njihovi ukućani. Ostali svjedoci iskazali su samo što im je kazivao pokojni Jovo Hršum pred smrt i da su vidili dvojicu bježati, koje su upoznali da su Milovan i Aleksa Čobo.
Sud je riješio svu trojicu od svake krivice, jer se, kako je predsjedatelj u obrazloženju istaknuo, nije mogao uvjeriti da su krivi. Osuda stupila je odmah na snagu te su sva trojica pušteni na slobodu.

Nema komentara:

Objavi komentar