23. 07. 2018.

Džamija u Vragolovima


 autor:Mirsad Durmišević


Na mjestu današnje džamije je izgrađen mekteb 1930. godine, koji je 1959. godine pretvoren u džamiju sa munarom. Na inicijativu imama džamije u Vragolovima, Ibrahima ef. Feriza, koja je naiš­la na opštu podršku tamošnjeg džemata, započeta je akcija za izgradnju nove džamije. Porušena je stara i dotrajala džamija, a sagrađena je ve­ća i ljepša sa bijelom vitkom munarom koja je krasila ovaj kraj. Nova džamija je otvorena 17.10.1976. godine, ali je 1992. godine zapaljena zajedno sa munarom, minirana i srušena do temelja od strane četnika. 


Malobrojni povratnici, sa svojim predratnim komšijama, rasutim diljem svijeta, pokrenuli su akciju obnove džamije. Osim povratnika i njihovih bližih iz dijaspore, obnovu džamije je pomogla i Iranska humanitarna organizacija - Centar za rekonstrukciju i obnovu BiH. Izgradnja džamije je koštala oko stotinu hiljada km, od čega su 30 hiljada donirala Iranska humanitarna organizacija.  Ovaj projekat je pomoglo i nekoliko firmi iz Goražda.

Obnovljena džamija je svečano otvorena uz prisustvo više hiljada vjernika 1.8.2009. godine. Zamjenik  Reisu-l-uleme, Hasan ef. Makić, muftija bihaćki generalu Hamidu Bahti uručio je ključ, kojim je on otvorio džamiju.
Vragolovi su džemat koji je prije agresije na BiH imao oko 200 bošnjačkih domaćinstava, nažalost, do danas se vratilo oko 40 bošnjačkih porodica. Džemat se sastoji od slijedećih naselja: Vragolovi, Podosoje, Brdo, Rudine, Lokve, Karačići i Golubovići.


 





Nema komentara:

Objavi komentar