27. 07. 2018.

Džamija u Šljedovićimaautor: Rogatica: BiH

Selo Šljedovići je imalo džamiju još 1912, godine. Sledeće, 1913,godine uz džamiju je sagrađen i mekteb. Četnici su džamiju, mekteb, kao i sve musli­manske domove u ovome džematu popalili 1942. godine. Klali su, žarili, palili i ubijali nevin muslimanski živalj. Što nije uspjelo izbjeći to je sve i pobijeno na kućnome pragu ili su živi zapalje­ni. Samo iz porodice Ajanovića pobijeno je 40 osoba, po­red više od 160 žrtava iz dru­gih familija. Po završetku rata preživjeli su se vratili na svoja imanja i iznova počeli raditi i kućiti. Brzo su se snašli, život se normalno odvijao, ali im je ipak nešto nedostajalo, što ih je uvijek u duši peklo: nisu imali džamije - tog duhovnog cen­tra, gdje bi napajali i osvježavali svoje duše na izvoru islamske nauke. Djeca su ra­sla, prolazile generacije za ge­neracijom, ali o vjeri skoro niko ništa nije učio. Konačno su se odlučili i sagradili  novu dža­miju na mjestu stare džamije, koja svojom ljepotom, bijelom munarom i zelenom zastavom ukrašava cijeli džemat, podiže mu moralnu vri­jednost i bodri ga na bolju bu­dućnost. Nova džamije je svečano otvorena 14.10.1969. godine. Džananović ef. Selim je u ovoj džamiji preuzeo imamsku i hatibsku dužnost 1. juna 1970. godine i sve do 1992. godine obavljao dužnost imama u džematu Šljedovići. Džamija je zajedno sa minaretom minirana i srušena do temelja 1992. godine.
 

Džamija je obnovljena i svečano otvorena 2. juna 2012. godine na 20-tu godišnjicu od rušenja džamija. Svečanost je počela u petak 01. juna klanjanjem džuma-namaza koju je predvodio Refik ef. Čaušević nakon čega je proučen mevlud. Sutrašnji dan je posebno bio svečan kada su se ispred džamije u Šljedovićima okupile brojne džematlije, gosti i zvanice da uveličaju otvor prelijepe džamije. Svečanost je počela učenjem ašereta koje je proučio hfz.Alija ef. Rahman. Sve prisutne poselamio je glavni imam medžlisa IZ Rogatica Amel ef. Kozlić i zaželio ugodnu dobrodošlicu. Zatim su se obraćali Refik ef. Čaušević ispred građevinskog odbora,  predsjednik MIZ Rogatica, Ibrahim Osmanović, direktor humanitarne organizacije Crveni polumjesec iz U.A.E. Mahmud Ali, koja je donirala trećinu sredstava za izgradnju ove džamije, muftija goraždanski Hamed ef. Efendić, izaslanik reisu-l-uleme mr. Ferid ef. Dautović, glavni imama MIZ Sarajevo. Izaslanik reisu-l-uleme Ferid ef. Dautović proglasio je objekat vlasništvom Islamske zajednice te predao ključeve džamije Muhamedu Ajanoviću, predsjedniku građevinskog odbora da svečano otvori džamiju. Tako je džamija u Šljedovićima uz tekbire svečano otvorena.
Uz obnovljenu džamiju,  vrijedne džematlije su na čelu sa predsjednikom građevinskog odbora Muhamedom Ajanovićem završili  gasulhanu, abdestanu, šehidsko spomen obilježje i imamsku kuću.
Džemat Šljedovići se može pohvaliti jednom od najljepših džamija u istočnoj Bosni. Ovaj džemat je prije agresije na BiH imao oko 117 bošnjačkih domaćinstava, nažalost, do danas se vratilo mali broj bošnjačkih porodica. Džemat Šljedovići se nalazi na području opštine Rogatica i pripada MIZ Rogatica. Nalazi se istočno od grada Rogatice, udaljen oko 10 km. Džemat se sastoji od slijedećih naselja: Čadovina, Čubrići, Kopjevići, Orahovo, Starčići, Šljedovići i Trnovo.
Nema komentara:

Objavi komentar