27. 07. 2018.

Džamija u Kramer Selu


autor: Rogatica - BiH

1885
Na području MIZ Rogatica u džematu Kramer Selo sve do 1976. godine postojao je samo mesdžid (mekteb) koji je izgrađen 1922. godine. Džematlije su mesdžid koji je za njihove potrebe bio tijesan proširili, a 1976. godine i dogradili munaru bez ičije pomoći sa strane. Tek sa izgradnjom munare oformljen je džemat u čijem sastavu su još četiri sela koja se i danas nalaze u sastavu ovoga džemata, a to su Gazije, Vrhbarje, Burati i Kozadre. Pored džamije izgrađena je 1979/80 godine kuća za imama džamije.
Kao u svim džematima na području medžlisa Rogatica, tako i u džematu Kramer Selo, tokom agresije 1992.godine dušmani su popalili selo koje je imalo 85 kuća, zapalili i srušili džamiju, imamsku kuću, turbe, povadili mnoge nišane sa mezarja, želeći zatrti svaki muslimanski trag na tom području. Hvala Bogu, dušmanski naum se nije ostvario. Danas se u Kramer Selu ponovo čuju ezani. Po prestanku ratnih dejstava prve džematlije vraćaju se 2000. godine. Koliko su bili privrženi svom topraku najbolje govori podatak da su najprije živjeli u šatorskom naselju bez struje, vode i svega ostalog da bi sa prvim donacijama počeli obnovu kuća. Uz gradnju kuća gradili su i obnavljali svoju džamiju koju su 09.08.2008. godine svečano otvorili i pustili u funkciju. Svečanom otvoru je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, te ugledne zvanice: izaslanik reisu-l-uleme, muftija travnički Nusret ef. Abdibegović, muftija goraždanski Hamed ef. Efendić, Elmedin Konaković, te brojni drugi. Prisutnima se obratio i predsjednik građevinskog i džematskog odbora Ilijas Kapo, koji je u kratkim crtama opisao proces izgradnje džamije, te se zahvalio svima onima koji su pomogli u njenoj izgradnji. Za svoje zasluge nakon obraćanja dobio je veliki aplauz prisutnih. Ključeve džamije u Kramer selu izaslaniku reisu-l-uleme predao je imam džamije Fadil ef. Lutvić.
2006
Tokom 2010.godine biva ponovo izgrađena imamska kuća i svi ostali prateći objekti. Od 1.1.2015.god. kao stalni imam u ovom džematu je Senaid ef. Gačić. U džematu sada ukupno ima 45 povratnika koji tu žive i stalno borave.





Nema komentara:

Objavi komentar