17. 06. 2017.

Sudžauddinova (Čaršijska) džamija u Rogatici



Sudžauddinova (Čaršijska) džamija u Rogatici
autor: Mirsad Durmišević
 *Prenošenje teksta je dozvoljeno samo uz navode izvora i linka koji vodi na izvorni tekst

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpSbMKJFlSZc80ej5wPOurOS8aYKNwUNSCfKFiQu7Gj0WnDRbHPui1OdecwKtNImCpZQBXmFvI-F9UUEGACTqRSJJ8S1V7exn4U_Lqsv3K6tHwfXYoa66WRru7mw9fDCnDlLRavCHmdrSC/s1600/1d%C5%BE.jpg

Sudžauddinova džamija je smještena u središtu rogatičke čaršije, pa je otuda među mještanima poznata kao Čaršijska džamija. Sagrađena je u XVI vijeku (1576.g.) i zaostavština je vakifa i vojskovođe Šudžauddina, ali pobližih podataka o njemu nema. Čini se, da je ovaj dobrotvor bio savremenik Huseinbegov, a tradicija kaže da mu je bio zet. Po izradi i opremi veoma je slična Arnautovića (Huseinbegovoj) džamiji. Imala je mahfil-odnosno galeriju u džamiji gdje obično klanjaju žene. Njen unutrašnji prostor iznosio je 10,75 X 9,40 metara i predstavlja čisti centralni tip bosanskih džamija. Džamija je zajedno sa čaršijom izgorjela 17.9.1914.godine prilikom ulaska (okupacije) crnogorske vojske u Rogaticu, a temeljno je obnovljena 1933 godine. Od stare zgrade su ostali zidovi i munara sa stalagtitnim ukrasima. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixjdORyVFrZbzrM0LSGHSEL7EXFssm6JkX5jZbmBix6WdcRlBQCsy_YmId5G5NJhJzuErmBV0CgtRKAh9S-bxGk2Vcu-wirs8nRLqva2rqVupeO0KpzmknMkhyphenhyphensAyu7fneU_n05VB36xGA/s1600/1+d%C5%BE%C5%BE%C4%87.jpg


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQDYXeMe5JSjusMevlpMXDVdGjliQJ6sas1727EAXPrcBMBsvhbzgtfBIqlZRIZZn23QoYsQnIOzUthC-Wpk7C6ab218tBsHZxG6RzAo1lznlqH_lSLMavHwVxM9HCG_6CUzQnlXBIaQMg/s1600/3d%C5%BE.jpg

O ovoj obnovi postojao je i natpis (tarih) iznad ulaza u džamiju. Natpis je isklesan u lijepom neshi pismu na kamenoj ploči od bijelog mermera uzidanoj nad ulazom u džamiju a sastavio ga je Mehmed ef. Handžić i glasi:
“Ova Šudžaudinova džamija, sagrađena prije tri stotine i pedeset godina, izgorjela je za svjetskoga rata, pa je u ime Allaha obnovila ehalija (stanovništvo) ovog mjesta hiljadu tri stotine i pedeset druge godine po Hidžri Vjerovjesnika.”

[Слика: 5+d%25C5%25BE.jpg]

U sklopu džamije bila je i gasulhana, prostorija za kupanje i spremanje mejta. U dvorištu džamije je bio šadrvan gdje se mogao uzeti abdest i napiti hladne vode, nekoliko nišana, a preko puta džamije i staro mezarje. Nakon Drugog svjetskog rata džamija je bila temeljito obnovljena i uređena.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-9UVCTSYrK7PULPSlmyaR-8OrheYQCYAFURCH6n6Opw-hjSjJHCOBzsn3a0167ce5DRAJrPgggksFKDsQWExCSfEWXWbcm-FTn4ave_Sqj_ME1Wn_qDGoJXvTtKOjkMl_jJoFuiQ5Dnob/s1600/4d%25C5%25BE.jpg

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhG3snYfq25dq7wkfZH0SUhp8TSmtWptd2Kcd8SGGAPRAo_VGB8LL53VxzI8k0pXbJp-Q3TfhURJmUq0bY7Slf-LTcOXwUgrOihfUesylYm9RJdu4IawgSyzpFhlyHUyGZjYtUqMvBKqIg7/s1600/2+d%25C5%25BE.jpg



Džamija je zapaljena i srušena 20.6.1992. godine, zajedno sa nišanima i mezarima, šadrvanom i zgradom islamske zajednice koja se nalazila uz glavnu ulicu. Ruševine su sravnjene sa zemljom, a sav građevinski materijal uklonjen, a lokalitet srušene džamije ostao je prazan cijelo vrijeme rata i više godina poslije njegaObnovljena je zahvaljujući donaciji istanbulske općine Beledija, a 12.08.2007. godine svečeno otvorena i predata na upotrebu.




https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgH-7uNJomnFV2LWQWZK4VHSFCOKMWWfeKv1CxqX6msjLdlFxEn1cU6sbgSuwVDBrUoOqrp5ZffLyxtw6DRgaw7O78bnCCGm0CmQIoISgTNNFNJkLDrw4fLG1MuR54GwcZIm9njxYIZjpaR/s1600/1+ddd.jpg



[Слика: 1+dd.jpg]

Sudžauddinova medresa
Uz džamiju je postojala i medresa od 1731. do 1914.  Ležala je svojom dužom stranom prema čaršiji, i to do same Čaršijske džamije. Izgrađena je od polumasivnog materijala. U prizemlju medrese sa istočne strane, prema čaršiji bila su četiri velika dućana čija je kirija bila namjenjena za ulaganje u fond za održavanje medrese i druge namjene. A sa zapadna, u prizemlju; kuhinja, kupatilo, učionice i dvije sobe za učenike, dok su se na spratu nalazile dvije učionice i šest soba za učenike. Na gornjem spratu prostirala se drvena veranda prema čaršiji i sa bočnih strana. Odmah poslije okupacije 1878. godine zgrada je temeljno renovirana, a djelimično i adaptirana jer je bila toliko trošna da je postala neupotrebljiva za izvođenje nastave. Stoga je Muhamed Medžat-efendija Bulbulović pokrenuo inicijativu za prikupljanje novčanih priloga za izgradnju nove zgrade za medresu, pa je ona izgrađena i svečano otvorena 07.12.1900. Muhamed Škaljić, muderris u spomenutoj medresi od 1898. godine, u „Opisu medrese u Rogatici“ od 21.07.1921. godine, piše da je ovu medresu 1900. godine narod sagradio a da je ista već 1914. godine izgorjela. On piše da je škola tada imala osam učenika i služila za naobrazbu imama i hodža. Potpuno je izgorjela 1914.godine zajedno sa džamijom i više nije obnavljana. Medresa u Rogatici je nakon 1930. godine prestala sa radom kao i mnoge druge medrese po manjim mjestima u BiH. Džamija i medresa su imale vakufe.

Sudžauddinov han
U sastavu vakufa Sudžauddinove džamije je bio i han koji je postojao sve do 1943. godine kada je izgorio. Nalazio u blizini džamije se uz samu ulicu čaršije. To je bila zgrada na sprat, paralelno sa ulicom i izgrađena od mješanog materijala. U han se ulazilo pravo s čaršije kroz veliku kapiju. Han je imao veliko dvorište za tovarenje i otovaranje robe. U zgradi do ulice u prizemlju su bili dućani, a na spratu sobe za putnike. Sa stražnje strane dvorišta, kao odvojen objekat, nalazila se štala za konje. Čini se da je han imao na spratu, prema ulici, verandu, kako navodi 1857. godine, ruski konzul Hilferding, navodeći da ga je sa verande tog hana dočekao i pozdravio rogatički mundir. Dugi niz godina han je držao pod zakup Hakija Muftić. On ga je i midernizirao. Godišnja kirija mu je bila 1889.godine 150 forinti , a 1913.godine 400. kruna. Kasnije je u hanu bilo i vakufsko povjereništvo.

Broj komentara: 17:

  1. sketchup-pro-crackcan be an exact productive and robust tool for several design levels out of ancient stages to conclude evolution. Besides programming diagrams,
    new crack

    OdgovoriIzbriši
  2. luxion keyshot pro crack Thanks for this post, I really found this very helpful. And blog about best time to post on cuber law is very useful.

    OdgovoriIzbriši
  3. gom player plus crack Thanks for sharing such great information, I highly appreciate your hard-working skills which are quite beneficial for me.

    OdgovoriIzbriši
  4. driver-booster-pro-key-download-crack is back up drivers make Restore points before installing upgrades, and show just WHQL-tested drivers. When PCs and parts can not use the drivers, the Ignored list is helpful.
    new crack

    OdgovoriIzbriši

  5. iobit-uninstaller-pro-crack-2is Integrated with cutting-edge uninstall innovation. The Key encourages you to eject unnecessary projects effectively even though Windows “Include or Remove Programs” is without effect.
    freeprokeys

    OdgovoriIzbriši
  6. Your website is fantastic. The colors and theme are fantastic.
    Are you the one who created this website? Please respond as soon as possible because I'd like to start working on my project.
    I'm starting my blog and I'm curious as to where you got this from or what theme you're using.
    Thank you very much!
    anymp4 dvd ripper crack
    tsmuxer crack
    ashampoo burning studio crack
    driver easy pro crack

    OdgovoriIzbriši
  7. Wow, this is a great blog design! How long are they allowed to stay in their current state?
    Have you ever created your own blog? You made the blog simple.
    Everything about your site is great, not to mention the content.I use this software and no errors or errors were discovered, so I think this is the best choice.
    Multilingual skills and collaboration have been very helpful to me.Excellent article. I really like it and I'm very impressed with your work in this article. Keep it up and keep sharing this kind of useful and useful information with us. Thank you for sharing with us.
    bluestacks crack
    mirillis action crack
    daemon tools ultra crack
    immunet crack

    OdgovoriIzbriši
  8. I like your all posts. You have done really good work. Thank you for the information you provide. Keep it up.
    cursed mountain crack
    the sims 4 eco lifestyle crack
    Crime City Gangster Chase Game Crack

    OdgovoriIzbriši
  9. EaseUS Partition Master Crack Free Download proficient dividing tool stash conveys the best plate the board on Windows PCs/workers and offers an information stockpiling administration. Intended for associations, ventures, IT administrators, professionals, specialists, and specialist organizations.
    Wondershare DVD Creator Crack is that its miles filled with capabilities that can be absolutely applicable to the software program, For customers who want superior equipment to make their motion pictures pretty professional-looking, they will want to discover some other committed program.
    ProPresenter CRACK is a presentation preparing the latest software that helps to translate more books automatically. A definite tool for completion of tasks, scheduling more presentations, translating data over a cross-platform.

    OdgovoriIzbriši
  10. I am very thankful for the effort put on by you, to help us, Thank you so much for the post it is very helpful, keep posting such type of Article.
    IM-Magic Partition Resizer Crack
    Parallels Desktop Crack

    OdgovoriIzbriši
  11. I guess I am the only one who comes here to share my very own experience guess what? I am using my laptop for almost the past 2 years.

    dr-fone crack


    driver-booster-pro Crack


    coreldraw-graphics-suite Crack

    OdgovoriIzbriši
  12. I guess I am the only one who comes here to share my very own experience guess what? I am using my laptop for almost the past 2 years.


    virtual-safe-professional Crack



    softwarenetz-cash-book Crack



    tomabo-mp4-downloader crack



    licensecrawler Crack

    OdgovoriIzbriši
  13. I guess I am the only one who comes here to share my very own experience guess what? I am using my laptop for almost the past 2 years.


    rhinoceros-crack-license-key



    redshift-render Crack



    xmind Crack



    imagenomic-portraiture Crack

    OdgovoriIzbriši