24. 07. 2011.

Dvorska voda


 autor: Mirsad Durmišević
*Prenošenje teksta je dozvoljeno samo uz navode izvora i linka koji vodi na izvorni tekst
Česma se nalazi  u mahali Podhrid, u Rogatici, ispod kuće rahmetli Dževada Eminagića. Ime je dobila po „dvorima“ (vili)  Suljage Vajzovića, koji su bili na Topliku.  
Suljaga Vajzović je poznati i uticajni veleposjednik, trgovac i poduzetnik koji je imao veliko bogatstvo na području Rogatice i na planini Sjemeć. Bio je i narodni poslanik u Bosanskom saboru 1910-1915.g.Njegova je bila i kuća u čarsiji koju je kupio Mustafa Tantula, gdje je bila prodavnica "Prvi maj", a ranije i Frizerski salon Galiba Mešića. Prilikom gradnje modernog gradskog vodovoda sa  izvora iz Seljana 1905/1906.g., koji je izgradila austrougarska vojska, dobročinitelj Suljaga Vajzović je doveo vodu do svojih „dvora“ i podigao o svom trošku hair česmu u svom komšiluku. 
Tada je o trošku općine sa 9 javnih česama grad opskrbljen vodom. Naime, razvođenje vode u kuće je bilo izuzetno skupo i česme su bile jedini način snabdijevanja vodom. Česme su bile raspoređene po mahalama: Gračanici, Holuču (na Mejdanu), Polipi, Poljunu, Mahali, Kruščići kod Hana, uglu bolničkog parka, uglu Kruščice i Titove ulice (na Mejdanu), ispred čaršijske džamije. Pošto su česme  bile izrađene od mesinganim  zbog mraza su se ledile, pa su kasnije zamjenjene i na njihovo mjesto podignute nove, betonske! 
Sulljaga Vajzović veleposjednik i narodni poslanik u Bosanskom Saboru 1900 .g.

Dolazak na česmu bila je nekada prilika da se saznaju najnovija dešavanja u mahali, ali i da se sretne voljena osoba i sa njom razmjeni pokoja riječ i pogled. Djeca su nekad u ibriku ili testiji (veliki zemljani sud sa drškom) donosila kućama vodu sa Dvorske vode, naročito kada je Ramazan, da bi ukućani imali taze čistu vodu za iftar. Kad se pije kahva u Podhridu obavezno se donese mahsuzije voda sa “Dvorske vode”jer je ćejf veći. Treba to doživjeti.
Zar mislite da rogatičani nisu znali šta valja? Eeeeee


izvor fotografija: Dvorske vode Emiri Pavica - Zambi

Nema komentara:

Objavi komentar