07. 01. 2019.

Pomoć najsiromašnijim učenicima


Sarajevski list, 1891 - 01 - jan.
Svake se godine kod našeg dobrog gragjanstva pokupila neka sumica novaca, za koje bi se najsiromašnijim učenicima nabavilo ponešto haljina, ali ove godine bijaše uspjeh vrlo sjajan.
Nastojanjem i trudom poglavitog gosp. kotarskog predstojnika pl. Barcsay-a priregjena bi tombola na 31. decembra pr. g. u korist siromašnih učenika. Za istu priložiše gg. oficiri, činovnici i gragjani mnogobrojne darove. Za novac, koji se prilikom izigra­vanja tombole dobio i koji je u gotovom prije sabran (u iznosu od 96 for. 30 novč.), nabavljeno je siromašnim učenicima haljina, koje su se na dan 9. januara o. g. u prisustvu gg. oficira, činovnika i gragjana siromašnim učenicima podijeliie. Radost siromašne mla­deži ganula je ovdašnjeg g. kadiju Hadži Ejub eff. Hafizovića tako, da je poslije podjele haljina još 33 for. ostalim učenicima podijelio a g. potpukovnik pl. Fischern 5 for.
Svima darovateljima, koji ovom prilikom pokazaše, da svoj narod i školu ljube, izričem ovom prilikom ispred školske mladeži najveću blagodarnost, želeći, da ih Bog mnogo godina poživi.

Rogatica, 14. januara 1891.

Filip Lugonjić
učitelj nar. osnovne škole

Nema komentara:

Objavi komentar