20. 04. 2015.

Hadži Kasim ef. Hodžić

Hadži Kasim ef. (ZULFO) Hodžić

Objavio MIZ Sarajevo

20-04-2015-14-dzen-kas-hodz-1U nedjelju 19.04.2015. godine Allahovim emerom na Ahiret je preselio hadži Kasim ef. (Zulfo) Hodžić. Dženaza namaz će se klanjati u utorak 21.04.2015. godine,  poslije podne namaza ispred centralne džamije u Hrasnici,  a druga dženaza i ukop će se obaviti na mezarju Ravne Bakije poslije ikindije namaza (17,30h).
Kasim ef. Hodžić rođen je 1940. godine u selu Pokrivenik, općina Rogatica. Aktivnu imamsku službu počeo je 1967. godine u rodnom mjestu, naslijedivši mula Zulfu, svoga oca, poznatog alima rogatičkog kraja.  Nakon pet godina Kasim efendija prelazi u grad Rogaticu gdje ostaje nepune dvije godine, nakon čega se vraća u džemat Lubardići-Pokrivenik, gdje ostaje sve do početka agresije na Bosnu i Hercegovinu. Početkom agresije Kasim efendija Hodžić odlazi u Goražde, gdje obavlja dužnost imama, hatiba i muallima u džamiji Šukrije Kukavice, zatim u džematu Podobarkom te je u isto vrijeme predavao i vjeronauku u Osnovnoj školi „Husein efendija Đozo“. U Medžlisu Islamske zajednice Goražde ostaje do 1996. godine kada prelazi u džemat Careva Ćuprija, MIZ Olovo, gdje također osim imamsko-hatibske i muallimske dužnosti, predaje vjeronauku u osnovnoj školi.  Nakon dvije godine službe u ovom džematu na obalama rijeke Krivaje, Kasim efendija 1998. godine prelazi u medžlis islamske zajednice Sarajevo, džemat Briješće gdje ostaje sve do penzionisanja 2006. godine.
Za vrijeme vršenja časnih dužnosti imama, hatiba i muallima,  Kasim efendija odgojio je i obrazovao, naročito kroz mekteb, stotine momaka i djevojaka učeći ih prvim Kur'anskim poglavljima, prvim harfovima pa sve do posebnih svečanosti i proučenih hatmi kojih se svi ti polaznici i danas sjećaju s posebnom sjetom, a uspomenu na njih čuvaju s posebnom pažnjom i ljubomorom. To se posebno odnosi na vrijeme provedeno u rodnom selu i matičnom džematu Lubardići. U tom nevelikom selu, iz svega tridesetak kuća, znalo se osamdesetih godina, tokom ljetnih perioda, u džamiji u Lubardićima okupiti preko 15 softi, imama, hatiba i muallima. Mnogi od njih obavljali su i obavljaju i danas, osim imamskog poziva, najodgovornije dužnosti u javnom, društvenom i političkom životu Bosne i Hercegovine. Broj onih koji su kroz Islamsku zajednicu i druga polja djelovanja časno služili svome narodu i domovini broji se desetinama. Svi su oni bili učenici Kasim efendija Hodžića.
Kasim efendija Hodžić je bio oženjen hadži Razija hanumom, s kojom ima troje djece. Sinovi Kasim efendije, Dževad i Elmedin također su svršenici Gazi Husrev – begove medrese i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i čitav svoj život, poput oca Kasim ef. u službi su Islamske zajednice i muslimana u Bosni i Hercegovini.
07.01.2014. godine Kasim ef. Hodžić je primio priznanje od strane glavnog imama MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautovića na ceremoniji u amfiteatru GHM.Tada je MIZ Sarajevo dodijelio priznanje trojici imama u penziji, koji su svojim dugogodišnjim imamskim te hatibsko – muallimskim  radom ostavili dubok trag u mjestima gdje su službovali te u MIZ Sarajevo, a jedan od njih trojice je bio i rahmetli Kasim ef. Neka mu je rahmet u ime svih sarajevskih imama i njegovih učenika koje je izveo na selamet!Sarajevski imami, kolege njegovog sina Elmedin ef. Hodžića, su proučile hatmu, koja će biti predana u utorak u džamiji Hrasnica prije podne namaza.
Rahmetullahi alejhi rahmeten vasiah!
Edin Spahić
  

Nema komentara:

Objavi komentar