20. 08. 2011.

Rogatička zavrzlama

autor: Mirsad Durmišević
Rogatička zavrzlama

Rogatička zavrzlama je staro, rijetko i gotovo zaboravljeno bošnjačko kolo iz istočnobosanskog gradića Rogatice. Ovo rijetko kolo je na repertoaru KUD-a iz Sarajeva, i  KUD-a  širom svijeta. Kao i svako drugo kolo i Rogatička zavrzlama može se igrati na više melodija. Izvodi se na sijelima i teferičima u otvorenom i zatvorenom kolu kao i u lesama. Izvodi se na žičanim instrumentima, a u novije vrijeme i na harmonici.
Ovo kolo se kao muzička teme  pojavljuje u starom bosanskohercegovačkom filmu Ljubav i bijes redatelja Bakira Tanovića. Film je po prvi put prikazan 1978 godine i nažalost, nepravedno je zaboravljen. 
"Zavrzlama" na bosanskom znači "komplicirana stvar." I zaista, kolo nije nimalo jednostavno za igranje. Tako, igrač odskakuje udesno na lijevoj nozi i ide unatrag. Opet dok se kreće ulijevo, odskakuje na desnoj nozi i opet ide unatrag. Prelazi koji se odvajaju od glavne muzičke teme kola uobličeni su u uobičajene bosanske trokorake i okrete. Po starom  bošnjačkom običaju, djevojke i mladići se drže za ruke marmicom (jaglukom) dok igraju.


http://www.sevdahlije.com/repertoar_bh/rogaticka-zavrzlama.htm
 

Nema komentara:

Objavi komentar