09. 08. 2018.

Prvi vakif u Istočnoj Bosni HAŠIM OMERAGIĆ


Preporod - 2005

Nećete zaslužiti nagradu, sve dok ne date dio od onoga što vam je najdraže; a bilo šta vi dali, Allah će, sigurno za to znati.”
(Sura Alu Imran: 92)

Omer, r.a. je prije uvakufljenja kazao Poslaniku s.a.v.s.: “O Allahov Poslaniče, imam jednu bašču, koju puno volim i želim je dati kao trajno dobro!” Muhammed, a.s. odgvara: “Uvakufi stvar tako da se ona ne može ni prodati, niti darovati, niti naslijediti, a njeni prihodi da se upotrjebljavaju kao opče dobro!” Omer, r.a. je prema tome i postupio. 

Hašim Omeragić povratnik u selo Donje Kukavice, općina Rogatica, prvi je vakif u Istočnoj Bosni od završetka agresije do danas, koji je svoju kuću i devet duluma zemlje oko kuće poklonio Islamskoj zajdenici B i H, odnosmo Muftiluku goraždanskom želeći tim činom Allahovu dž.š. nagradu. Hašim je sa svojom rahmetli suprugom Nefom još dok je bila živa odlučio da svoje imanje i kuću poklone Islamskoj zajednici i da im to bude zalog na budućem svijetu kod uzvišenog Allaha dž.š. Uzimajući za uzor sve one ljude koji su dali svoj imetak na Allahovom dž.š. putu da bi koristio muslimanima i njihovoj vjeri, a znajući da čovjeku koristi samo ono što ostavi iza sebe za dobrobit islama i vjernika. Hašim i njegova rahmetli supruga Nefa su dali sve ono što su stekli u svom zajedničkom životu za opće dobro muslimana. Nefa je sahranjena kod Sinabegove džamije u Goraždu, a tu pored nje je ostavljeno mjesto i za Hašima. Oni su od Islamske zajednice tražili samo da im naprave nišane kao spomen na njihov islamski život koji su dugo življeli.Ovo je lijep primjer za sve one koji su se zaboravili danas u ovim dunjalučkim problemima da malo razmisle o sebi i ono što im nije potrebno ili možda ne mogu da se vrate na svoje ognjište,a ne žele to prodati, da svoju očevinu ne prepuste zaboravu nego da to u ime Allaha dž.š. daju za opće dobro svih muslimana.

N. K

Nema komentara:

Objavi komentar