12. 04. 2018.

GODIŠNJA SKUPŠTINA MJESNOG ODBORA GAJRETA U ROGATICI, 1940. godine

priredio: Velija Palo

Ovaj tekst mi je privukao pažnju zbog jednog čovjeka koga sam poznavao. Riječ je o profesoru Nailu Begiću, direktoru škole. U moje zadnje dvije godine školovanja na Stjenicama (do ljeta 1970.) mi je njegova supruga Ljilja predavala srpskohrvatski jezik. On je bio penzioner i svi su ga zvali ”profo”. Mislim da je porijeklom iz Počitelja. Te dvije godine su bili na Stjenicama a moguće je da su došli godinu ranije ili otišli u Sarajevo godinu kasnije.
*****

GODIŠNJA SKUPSTINA MJESNOG ODBORA GAJRETA U ROGATICI, 1940. godine
Kulturno-prosvjetno uzdižanje Muslimana „GAJRET“  je u Rogatici osnovano 1905.godine
Godišnja skupština Mjesnog odbora Gajreta održana je 27. jula o.g. u prostorijama Udruženja zanatlija. Pošto su izneseni izvještaji funkcionera, data je razrješnica odboru. Kandidatsku listu pročitao je g. Nail Begić i skupština je izabrala slijedeći odbor: Predsjednik g. Gorušanin Jusuf, civ. geometar, potpredsjednik g. dr. Alija Tomić, ban. ljekar, sekretar g. Ferhatbegović Nezir, arh. čin., blagajnik g. Sulejman Ajanović, čin. Ouzor-a; članovi bez funkcije: gg. Prašo Munib, Hamšić Husein, učitelj i Hafizović Edhem, obućar.
Zamjenici upravnog odbora: gg. Begić Nail, direktor građ. skole, Osmanagić Smajo, upr. pošte, Avdo Daidžić, trgovac, Smajil Grebić, ekonom ban. bolnice, Stambolija Hajro, slastičar i Ismetbeg Sijerčić.
Nadzorni odbor: gg. predsjednik Šahinpašić Idrizbeg, poreznik u penziji, Ajanović Zaim, zvaničnik i Lihić Hamdija, kafedžija.
G. Gorušanin se zahvalio na povjerenju. G. Hamzić je referisao skupštinarima o rezultatima glavne godišnje skupštine Gajreta u Sarajevu.
Gledajući po ljudima koji su ušli u odbor Gajreta u Rogatici, vjerujemo da će ovogodišnji odbor mnogo učiniti na radu Gajreta.



 Detalji sa tečaja u Rogatici




Nema komentara:

Objavi komentar