18. 07. 2013.

Nur-ef Hafizović - vrhovni šerijatski sudija

Nur-ef Hafizović - vrhovni šerijatski sudija



Husein-Nurudin, sin Mehmed Rešid ef. Hafizovića  rođen je u Rogatici gdje je stekao osnovno obrazovanje. Godine 1861. položio je u Sarajevu, pred posebnom komisijom, ispit za kadiju. Službu kadije je obavljao u Bosanskoj Gradišci, Gračanici i Gradačcu, a kada je izašla carska naredba da kadije koje obavljaju službu kadije u Bosni treba da se podvrgnu posebnom ispitu u Istambulu, on je otišao i položio taj dosta težak ispit.

Bio je cijenjen i veoma sposoban alim, pa je 1870 godine imenovan za kadiju u Izmiru gdje je odlikovan ordenom «Medžidije V reda», a kasnije i ordenom «Muderis od Edrene». U Bosnu se vratio prije Austro-ugarske okupacije iz zdravstvenih razloga.
Austrougarska okupacija 1879.godine zatekla ga je na položaju vrhovnog šerijatskog sudije. Okupaciona vlast ga je smatrala legalnim predstavnikom Islamske zajednice u Austro-Ugarskoj monarhiji sve do 17. oktobra 1882.godine (dakle, bio je u isto vrijeme vrhovni poglavar Islamske zajednice i vrhovni šerijatski sudija). Imenovanjem prvog reis-ul-uleme Mustafe Hilmi ef. Hadžiomerovića 1882.godine Nur. ef. je ostao vrhovni šerijatski sudija i tu dužnost je obavljao do 1916 godine kada je penzionisan kao predsjednik tog suda.
Preselio se u Rogaticu i tu je umro 12.04.1921. godine i pokopan je u grtoblju  uz Careve džamije s desne strane minareta.

Nema komentara:

Objavi komentar