04. 02. 2019.

RIMSKI MOST NA ŽEPI

 Seid Zimić
 vipromo

Bit će da je prošlo petnaest, šesnaest ili sedamnaest stoljeća kako Rimljani zaboraviše kameni most sa tri nepravilno raspoređena luka nadomak izvorišta Žepe. Neznani neimar u trenutku nadahnuća skroji sedamnaest metara dug i nepuna tri metra širok most kroz čije će se lukove provlačiti klobučava voda koja odavno bijeli dan vidjela nije. Uvijek ista – ni bujnija, ni tanja. Eto, da posluži njemu, njima, nama. I zvjerinju što se noću šunja okolicom, po nedefinisanoj navici, a traga na izbrušenom kamenu ostaviti neće.
Nije mario za vrijeme – novopridošle je ignorisao, sa zemljotresima se nadmudrivao, pomračenja Sunca i Mjeseca nije razumio. Nježno kameno srce bi zatreperilo zbog glupe eksplozije „105-ice“ popraćene cijukom žezli-gelera što zaluta u šipražje i postade ništa.
Rođendane nećemo brojati, nostalgiju ne smijemo buditi, dovoljno je da zmijohladne vode klobučaju ispod, a nezasito vrijeme iznad kamenih ploča koje su rukom neimara, sa previše nježnosti, poredane i zadužene da vjekove povezuju.
Seid Zimić

Nema komentara:

Objavi komentar