24. 07. 2016.

EJUB (HASAN) DURMIŠEVIĆ

EJUB (HASAN) DURMIŠEVIĆ




Ejub Durmišević je rođen 06.04.1925. godine u selu Okruglo, opština Rogatica od oca Hasana i majke Fatime, rođene Osmanović. Dugo godina je radio u Elektrodistribuciji u Rogatici, a 1981. godine je otišao u zasluženu penziju. Do rata je živio sa parodicom u Rogatici, a posljednje prebivalište je na Topliku, ul. Pere Kosorića do br. 66.
Imao je suprugu Hajru (rođena Osmanović) i troje djece;  sina Mirsada, kćerke Mirsadu (udato Kukavica) i Suadu (udato Kujović).
Usljed ratnih sukoba i razaranja u Rogatici protjeran iz svog prebivališta sa suprugom, a nakon toga  je izbjegao u Goražde.
Kako bi prehranio  sebe i suprugu odlazi do logističke baze na Grebku donijeti hranu. Po povratku sa Grebka za Goražde, oko 10.02.1993. godine biva zarobljen i odveden u KPD u Foči. U logoru u Foči često su ga slali u samicu koju je dijelio sa još dva zatočenika. Ta ćelija je bila toliko mala da su njih trojica morali da spavaju postrance jedan uz drugoga, jer nije bilo moguće spavati na leđima. Ejub je imao tešku povredu na uhu i krvna žila mu je bila otvorena. Zatražio je ljekarsku pomoć, ali mu je uskraćena dok je bio u samici.
Po izjavi svjedoka koji su bili u KPD Foča, odveden je na razmjenu oko 12.04.1993. godine sa još 40 zatvorenika u autobusu za Butmir (Sarajevo). Od tada mu se gubi svaki trag. Neka mu je vječni rahmet.

Nema komentara:

Objavi komentar