23. 03. 2012.

Davor Palo – velemajstor

Davor Palo – velemajstor



Po ocu je porjeklom rogatičanin (iz sočićkog kraja, selo Jarovići).


Davor Palo je rođen 2.11.1985.g. u Sarajevu, gdje je počeo i osnovnu školu (prvi učitelj mu je bio rogatičanin Ismet Ajanović). Sa igranjem šaha počeo je u opkoljenom Sarajevu, uz svijeću, sa ocem Velijom.
Od 1993.g živi u Danskoj gdje počinje aktivno da se bavi šahom. Prva zvanična partija 15.4.1995.g. Za 10 godina bavljenja šaha oborio je sve rekorde u Danskoj od početnika do velemajstora, čak i slavnog danskog šahiste Benta Larsena.
Igrao za ekipu Preezera i najzaslužniji je što su ušli u prvu Bundesligu. U kadetskim kategorijama više puta Danski i Nordijski prvak. Pet puta bio reprezentativac Danske na svjetskim kadetskim prvenstvima.
Sa 15 godina odigrao simultanku "na slijepo"protiv petorice šahista u lokalnom klubu i svih pet partija dobio. Sa 16 godina postao internacionalni majstor ali na zaista spektakularan način. Na tri turnira u pet sedmica osvojene titule. Prvi u Ljubljani a onda dva turnira u Danskoj. Velemajstor od 11.7.2005.g., i on je sa 19 godina najmlađi velemajstor u povijesti Danske. Titulu zaokružio pobjedom na Montpelje Openu. Za Dansku reprezentaciju odigrao 23 meča. Tri puta na Šahovskoj olimpijadi, 2002.g. na Bledu, 2004.g. n a Majorci, 2006.g. u Torinu. U novinama u Danskoj imao svoju šahovsku rubriku oko pet godina, a bio je sportista godine među Bosancima u Skandinaviji.




Nema komentara:

Objavi komentar