07. 06. 2011.

Dvanaest rogatičkih spahija

Dvanaest rogatičkih spahija
Velija Palo
Sa istorijskog i geografskog stanovista je stari socicki kraj samo jedna mikrolokacija na kojoj se nije nista znacajnije dogadjalo. Izuzetak je samo Baton koji se "krpio" (dosta uspjesno) s Rimljanima i po njemu je Batovo dobilo ime.
Inace treba mnogo citati i "roviti" dok se nadje nesto usput pomenuto sto se odnosi na nas kraj. Na takav jedan primjer sam naisao kod Vladislava Skarica kad pise o istoriji Sarajeva.Istu pricu navodi i Muvekkit u svojoj istoriji Bosne.
Za bosanskog vezira je 1819. godine postavljen izvjesni Dzelaludin-pasa. Covjek vrlo prijeke naravi, bezobziran i nemilosrdan, te su ga stoga zvali Dzelalija. Ostao je u Bosni dugo u losoj uspomeni. Kako je strogo postupao neka posluzi ovaj primjer. Zbog nepokoravanja zakonima i vezirovim naredbama bijase zatvoreno 12 rogatickih spahija u sarajevsku tvrdjavu. Od njih 12 je pet uspjelo pobjeci 22. januara 1821. godine i to: Alija Redzovic i Mustafa Dzino iz Godimilja, te Mehmed Katica,  Dervis Kapo i Gazi- Mustafa iz Socica. Zbog mladjih narastaja da ipak napomenem da je Katica iz Burata, Kapo iz Kramer Sela a porijeklo imena sela Gazija  ima mnogo zajednickog sa spomenutim Gazi-Mustafom.
Dokazalo se da su podmitili dizdara (upravnika tvrdjave, te da ih je on pustio). Po vezirskoj zapovijesti je dizdar smaknut. Inace je smaknuto mnogo ljudi u provinciji, manje u Sarajevu.
O sudbini odbjeglih i neodbjeglih rogatickih spahija nije vise nista receno a bilo bi interesantno saznati vise

Nema komentara:

Objavi komentar