01. 06. 2019.

Nenaknadivi gubitak



Bošnjak 1898, br. 25, str.2

Kako smo razumjeli, to se je općeštovani i od svakog ljubjeni rogatički muftija Hadži Ahmed efendija Škaljo, na povratku iz Mekjei-Mukjerreine (krenuvši ispod El-Toura za Klazumnu), preselijo na ahiret. Ova vijest će sigurno razžalostiti svakoga, ko poznaje rahmetli Hadži mufti efendiju, ili ko je čuo o njemu što pripovijedati, pošto se za sigurno more reći Ja mu akran na daleko nije osto. Merhum je bijo veliki alim (naučnjak), i vrlo pobožan čovjek, a uz to vrlo skroman u životu, i odviše darežljive svoje ruke, te je bijo sjerotinji ne samo rogatičkoj, nego i bližnjih kotareva, pravi otac i majka. O njegovu životu i radu mogli bi smo dugo i široko pisati, ali ostavljajući to za drugi broj, sad iz svega srca kličemo: da mu Svemogući Bog dade največi rahmet i najljepše ljepote onog svijeta, a njegovim evladima i rogjacima golem sabur, da mognu snositi taj zaista veliki gubitak.
Rahmetullahi alejhi rahmeten vasiah ! 





Bošnjak 1898, br. 20, str.3

Poznati rodoljubi i uče­njak Hadži Ahmed ef. Škaljo rogatički muftija, koji je kako smo u svoje vrijeme javili, otišo još u mjesecu oktobru pr. g. da neka mjesta zijaret učini a onda da ide na Mekju. Na svom povratku iz Mekje brzojavlja 13, o. mj. iz Džide našem okružnom predstojniku velemožnom gospodinu dru Franji baronu Моlinarуu da je podpuno zdravo, te istog gospodina okružnika umoljava da mu to i njegovu sinu H. Muhamed efendiji u Rogaticu javi.




Bošnjak 1897, br. 40, str.3

Ovije dana je prošo kroz Sara­jevo rogatički muftija veleučeni i uopšte štovani g. Hadži Ahmed ef. Škaljić, koji je otišo najpre u Carigrad a odavle će u Šam Kudsi-šerif, te u Mekju i Medinu. Gosp. Hadži Ahmed efendija je jedan vrlo naučen i pametan čojek, koji je sa svojijem ilumom, dobročinstvom t darežljivošću steko vrlo dobar glas, te je poznat i od svakog štovan ne samo rogatičkom kotaru, nego u cijelom istočnom kraju Bosne, Gosp. hadži-Ahmed efendija vrši u Rogatici uz svoje muftinsko zvanje još i mnderisluk. a pravi je otac tamošnjoj sirotinji. On je prije od prilike 20 godina išo na hadž. Pa eto se opet u njemu porodila želja da ta sveta mjesta zijaret učini. Ove godine mu se s hadža povratijo i sin hadži Muhamed efendija koga je on sa još jednijem siromašnijem rogatičaninom o svome trošku bijo pošlo na hadž.  Mi bismo imali mlogo i mlogo dobrije dijela iznijeti o hadži mufti-efendiji, ali prepuštajući to drugoj prilici sad mu iz svega srca želimo da Svemogući dade da mu putovanje sretno bude te da se nama opet zdravo i veselo povrati i svoju porodicu i ostale prijatelje sa svojijem povratkom oveseli. Amin !


Nema komentara:

Objavi komentar