31. 10. 2017.

Hasanović - Hadžihasanović

autor : Velija Palo

O ovom prezimenu sam malo više istraživao. sigurni, da su porijeklom iz Herceg Novog, pa preko Trebinja u Sarajevo, i na Brezje. Saznao sam da su oni nešto i zapisivali o sebi. Šta je to bilo obuhvaćeno nije mi poznato jer pored više pokušaja, do toga nisam mogao doći.
Međutim, izgleda da stvari ne stoje baš tako. U dva dokumenta iz austrijskog perioda nalazim da su se prezivali Hasanović. Prvi je popis domaćinstava iz 1880. godine, dopunjen 1901. godine, gdje se svi tada pišu kao Hasanović. Drugi je iz austrijske vojne arhive na spisku ranjenih, poginulih i zarobljenih vojnika. Tu se navodi ime Velije Hasanovica iz Sočica, Rogatica koji je bio ranjen. Desni stupac peto ime odozgo.
Iz ovog proizilazi da su ono "hadži" dodali prezimenu poslije prvog svjetskog rata. U to nisam u sumnji.
Postavlja se pitanje kako ih je prof. Avdo Sućeska iz popisa čifluka 1835. godine pisao kao Hadžihasanoviće u prevodu. Pri popisu čifluka prezimena nisu postojala ili se nisu pisala. Sućeska je poznavao Hadžihasanoviće jer je druga žena (od tri) jednog Hadžihasanovića bila Sućeska iz Rakitnice.

U to vrijeme Hasanovića je bilo u Šahbegovićima i nije isključeno da su odatle došli. Tad je Tanković (Hadžić), koji je takođe bio sa Glasinca bio odgovoran za dodjelu zemlje poslije kuge i da im je on po nekom osnovu dodjelio zemlju u Batovu i na Obrtićima kod Stjenica.

Volio bih čuti njihovo mišljenje o ovome.
Nema komentara:

Objavi komentar