26. 03. 2016.

Zabava "Narodne Uzdanice" u Rogatici 1937


NOVI BEHAR, BR. 17-19
Treći dan kurban-bajrama 23. februara o. g. priredio je mj. odbor „Narodne Uzdanice“ u Rogatici svoju godišnju zabavu. I ovogodišnja zabava kao i svake godine ima posve muslimanski karakter, jer su je posjetili i oni muslimani, koji se inače rijetko viđaju na zabavama. Naši sugrađani pravoslavne vjere, koji nijesu posjeći­vali ni Gajretove zabave dok su se davale ovdje, ne posjetiše ni našu, za tim ne posjetiše zabave ni naši sugrađani jevreji, jer im smeta uloga Moše u komadu „Svak na posao“, makar da se tom ulogom oni apso­lutno ne vrijeđaju, jer su ovake uloge pretrga i télala date i četvorici muslimana. Još jedna grupica ne po­sjeti zabavu, a to su ljudi zavisni, t. j. oni zavise o svom ćejfu, poremeti im se svakdašnji sastanak oko akšama i dalje ... „Narodna Uzdanica“ nije nikakva politička ni partijska organizacija, da bi kome bilo oprečna, nije ni nacionalno obilježena, nego je ona samo muslimanska i samo pomaže muslimansku si­romašnu mladež, što mogu da vide i oni, koji su dalje od nje. Onda je jasno, da oni koji je ni jednom u godini ne mogu da potpomognu ni ulazninom od par škole i obraća propasti (kao što to Remzibeg bijaše naumio).
Program zabave bijaše i lijep i obilan Ahmed Hurem otpjevao je dvije ravne uz pratnju gitare uz buru odobravanja. Društveni članovi — diletanti izveli su zatim dva komada i to jedan prizor iz nedovršene drame merhum Safvetbega Bašagića „Bosanski ponos“ i „Svak na posao“ od Mulabdića. Prije prvog komada održao je Munib Hafizović, stud prava, lijep govor 0 merhum Bašagiću i njegovu nedovršenom pjesmotvoru. U ulogama se naročito pokazaše Osman Hurem u ulozi kadije i Asim Lihić, a u drugom komadu Fehim Hadžić (Mošo), Fadil Pašić (Remzibeg) i Osman Hu­rem (Ibrahimbeg), te Halid Koro (Biber) Iza programa razvila se zabava po volji: ples, koriandoli, tombola i bife bijahu obilni za što su tu doprinijele naše vrijedne djevojke. Zabavu su pomogla i naša druga društva i organizacije: Udruženje trgovaca ustupom svojih prostorija za održanje proba i Udruženje za­natlija, čiji je tamburaški zbor besplatno učestvovao u zabavi. Zabava je potrajala u najljepšem raspoloženju do neko doba noći. 1 moralni i materijalni uspjeh je vrlo dobar.

 

1936


Kulturno-prosvjetno društvo Bošnjaka "Narodna uzdanica"
 Dramska sekcija društva “Narodna uzdanica” u Rogatici 1938 godine: Nafija Ferhatbegović, Fadila Dajidžić, Remzija Ferhatbegović, Munir Jamaković, Mustafa Nalbantić, Nurudin Hadžiahmetović, Ismet Šetić, Hašim Jasenković, Bekir Čapljić i ostali.

Nema komentara:

Objavi komentar